ŽUPA SVETOG JURJA MUČENIKA I SRCA MARIJINA
Glas Koncila 50 (2060) | 15.12.2013.
ODJECI HRVATSKOGA REFERENDUMA O USTAVNOJ ZAŠTITI BRAKA U INOZEMSTVU
Papa Franjo zadovoljan zaštitom vrednote braka u Hrvatskoj

 | GK

 
Papa Franjo izrazio je zadovoljstvo zaštitom vrednote braka u Hrvatskoj – posvjedočio je kardinal Josip Bozanić za Glas Koncila nakon susreta s Papom. Kardinal je za talijanski katolički dnevni list »Avvenire« uz ostalo izjavio: »Ono što nas je iznenadilo, bio je stav institucionalnih vlasti koje su se izjasnile u korist jedne opcije, kršeći tako neutralnost države.«

Poglavar Katoličke Crkve papa Franjo, primajući u subotu 7. prosinca članove plenarnoga zasjedanja Papinskoga vijeća za laike, pozdravio se i zadržao u kraćem razgovoru sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem. Sveti Otac u tom susretu zanimao se za nedavno održani referendum o ustavnoj zaštiti braka kao životne zajednice jedne žene i jednoga muškarca u Hrvatskoj. Kardinal Bozanić, kako je izjavio za Glas Koncila, sažeto je obavijestio papu Franju o velikom angažmanu i doprinosu vjernika laika i osobito mladih vjernika građanskoj inicijativi »U ime obitelji« te o popratnom molitvenom angažmanu širom Hrvatske. Sveti Otac, kako je za Glas Koncila posvjedočio kardinal Bozanić, izrazio je zadovoljstvo zaštitom vrednote braka u Hrvatskoj. 

Kardinal je također posvjedočio da je hrvatski referendum o zaštiti braka veoma odjeknuo u različitim krugovima u Vatikanu i šire po Italiji te da su mnogi ugledni intelektualci ishod referenduma ocijenili velikim uspjehom u zaštiti institucije braka.

»Nije to glas ni protiv koga, nego je glas u korist braka kao stabilne veze između muškarca i žene. Glas koji je ustavnom odredbom želio ojačati ono što je već utvrđeno hrvatskim zakonom. Nitko dakle neće moći progurati kao brak ono što brak nije.« Tim je riječima zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u talijanskom dnevniku »Avvenire« komentirao ishod referenduma kojim je u Ustavu Republike Hrvatske brak definiran kao zajednica muškarca i žene. Tekst je objavljen u broju od 3. prosinca na prestižnoj 3. stranici, zajedno s informativnim prilogom o referendumu u Hrvatskoj.

No zagrebački se nadbiskup, kaže u članku novinar Gianni Cardinale, ne prepušta trijumfalizmu. Naime, »taj rezultat sa sobom nosi i poziv da se dublje upozna bit ustanove braka, a s druge strane da se prouče postupci različitih društvenih sastavnica u tom procesu koji je bio izrazito narodni. U smislu da je narod želio taj referendum prikupivši potrebne potpise. I narod je glasovao«, prenesene su riječi kardinala Bozanića.

On je također izrazio nadu da će hrvatski primjer imati određeni utjecaj na čitavu Europu. Naglasio je da Katolička Crkva nije organizirala referendum, premda je jasno da su među njegovim protagonistima bile brojne osobe i udruženja s katoličkim nadahnućem. Istaknuo je da su referendumsku inicijativu podržale i druge kršćanske i konfesionalne zajednice. Dakako, istaknuo je kardinal Bozanić, mnoge su se organizacije zauzimale i protiv referenduma, odnosno referendumskog pitanja, »ali to je uobičajeno«. »Ono što nas je, međutim, iznenadilo, bio je stav institucionalnih vlasti koje su se izjasnile u korist jedne opcije, kršeći tako neutralnost države«, rekao je. I mediji su, prema kardinalovim riječima, »gotovo svi bili protiv referenduma«, a osobito je takav stav upitan kad je riječ o javnoj televiziji, »koja je djelovala u korist opcije ‘protiv’«. »To znači da nije u potpunosti izvršavala svoju ulogu javnog servisa. To također nije dobro za demokraciju«, prenio je list kardinalove riječi.

DONACIJE ZA OBNOVU ŽUPNE CRKVE

ŽUPA SV. JURJA MUČENIKA I SRCA MARIJINA

KANIŠKA IVA 95

43283 KANIŠKA IVA

Žiro račun župe, kunski i devizni :

IBAN računa:

HR4923400091110496669

BIC / SWIFT CODE: PBZGHR2X

Privredna banka Zagreb

Arhiva